Blaty drewniane w kuchni i łazience – co trzeba wiedzieć

W aranżacji kuchni oraz łazienki ważną rolę odgrywa m.in. blat. Można go wykonać z różnych materiałów, m.in. z drewna. Jak jednak wybrać najlepszy gatunek? Do wyboru są zarówno gatunki polskie, jak i egzotyczne – warto poznać je bliżej.

Uniwersalne blaty drewniane

Drewniane blaty kuchenne wracają do wnętrz, gdyż są ponadczasowe, uniwersalne i solidne, a także dodają wnętrzu przytulności. Poza tym drewno ładnie komponuje się z innymi materiałami – jak kamień, szkło czy metal. Co ważne, są łatwe w obróbce, co ma znaczenie na przykład w przypadku małej kuchni.

Można stworzyć z nimi w roli głównej oryginalną kompozycję. Blaty dębowe, bukowe czy z innego gatunku drewna sprawdzą się zarówno w nowoczesnych, jak i klasycznych aranżacjach. Blaty drewniane są produkowane na wymiar, można łączyć poszczególne elementy i formować je w wybrany kształt.

Jakie gatunki drewna na blat drewniany?

Na wytrzymałość blatów kuchennych wpływa m.in. gatunek drewna. Spośród polskich odpowiednie gatunkami drewna to między innymi dąb, buk, akacja czy jesion, gdyż mają odpowiednią twardość. Często wykorzystuje się też jeszcze twardsze i odporniejsze egzotyczne gatunki – jak m.in. merbau, teak, ipe czy iroko. Każdy gatunek drewna posiada inne właściwości i ma inne zastosowania – najważniejsze, by drewno na blat było odporne na wilgotność, zalewanie wodą i zmiany temperatury.

Niezależnie jednak od wyboru, każdy blat drewniany wymaga stosowania podkładek pod gorące naczynia i desek do krojenia. Natychmiast trzeba wytrzeć sok z buraków, czerwone wino czy rozlany olej. Należy też unikać krojenia na blacie i nie stawiać na nim gorących naczyń.

Blaty drewniane – olejowane czy lakierowane?

Blaty kuchenne wymagają jednak impregnacji – można je lakierować lub olejować. Nie ma znaczenia wybrany gatunek drewna – powierzchnia każdego blatu z drewna wymaga ochrony przed wilgocią i uszkodzeniami mechanicznymi.

Lakier do drewna pozwala na łatwą konserwację – blat uzyskuje naturalną barwę, widoczny jest każdy szczegół, a w przypadku egzotycznych gatunków można uzyskać niezwykłą głębię. Ten rodzaj preparatu ma jednak swoje wady – przede wszystkim szybko schodzi, poza tym trzeba lakierować całą powierzchnię blatu.

Drugą opcją jest olejowanie – olej wnika głębiej w strukturę drewna, skutecznie je impregnując. Plusem tej metody jest też możliwość renowacji na wybranym odcinku. Drewno zaolejowane trzeba wielokrotnie odnawiać – można po prostu przetrzeć blat papierem ściernym i pokryć go warstwą oleju.

Blaty drewniane w kuchni i łazience – co trzeba wiedzieć
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here