Jak parzyć herbatę, aby smakowała najlepiej?

Prawidłowo zaparzona herbata smakuje najlepiej. Często popełniane błędy mogą spowodować, że nie tylko będzie mniej smaczna, ale także nie będzie zawierała tak wielu wartościowych składników.

Skomplikowana sztuka parzenia herbaty

Herbata jest bardzo istotnym elementem kultury Wschodu. To właśnie tam, a dokładnie w Chinach, zapoczątkowana została sztuka parzenia herbaty. Jest to skomplikowany rytuał, który wymaga odpowiedniej jakości herbaty, a także naczyń i akcesoriów.

W Polsce nie praktykuje się tak złożonych ceremoniałów, lecz nie oznacza to, że nie warto znać podstawowych zasad prawidłowego parzenia herbaty. O czym warto pamiętać?

Po pierwsze, wybór odpowiedniej herbaty

Pierwszym krokiem, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem herbacianego naparu, jest wybór właściwej herbaty.

Aktualnie do wyboru jest szeroka gama różnych herbat oraz innych typów suszu, na przykład czarna herbata, herbata zielona, herbata biała, niebieska czy też czerwona herbata Pu Erh. Każda z nich będzie wymagała także innych warunków parzenia, by w pełni rozwinąć swój bukiet aromatu i smaku.

Po drugie, odpowiednia temperatura wody

By herbata smakowała najlepiej, warto spojrzeć na jej etykietę. Można znaleźć na niej dokładne informacje dotyczące rekomendowanej temperatury wody oraz czasu parzenia. Takie dane są umieszczane także na popularnych herbatach Big-active.pl, na których można znaleźć także inne praktyczne wskazówki.

Generalnie, herbaty czarne można zalewać wrzątkiem. Z kolei herbaty innych typów, w tym zielone, białe czy czerwone będą wymagały niższej temperatury parzenia. Trzeba zatem odczekać, aż woda nabierze właściwą temperaturę.

Po trzecie, właściwy czas parzenia

Trzeci krok jaki należy podjąć, aby uzyskać do smaczną herbatę to właściwy czas jej parzenia. Najkrócej parzy się herbaty zielone – gdy będą zbyt długo parzone, nabiorą gorzkiego posmaku. Herbaty czarne parzy się najczęściej przez 3-4 minuty, jednak także zbyt długie parzenie może spowodować, że będą gorzkie.

Warto zatem pamiętać o tych poradach. Dzięki nim każda herbata może smakować jeszcze lepiej!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj